Friday, November 18, 2011

Pohon Semalu & Wanita??




Saje la gatal-gatal nak kongsi ape yang aku bace.. tapi bile aku fikirkan semule ader btulnye ape yang di utarakan dalam penulisan 2......Bile di fikirkan ape kaitan kite(wanita) dengan semalu erk... Nape tak kaitakan dengan bunge ros je..tapi Ros n Semalu walaupun ejaan yang berbeza dan rupe yang berbeza tapi mempunyai maksud yang same je sebenarnye... nak tahu kenape???

FIRST-pohon semalu akan kuncup bile ader yang sentuh...cube ibaratkan dengan korang (wanita) msti ader perasaan malu kan (pada tempatnye la)..

SECOND- korang perasan tak yang pohon semalu ni ader duri yang tajam untuk mempertahankan dirinye.... oleh 2 korang perlu gak tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim... biarla orang kate jual mahal ke pe yang penting maruah n harge diri kite tak tergadai ok... asalkn orang tak gelarkan kite ni  perempuan murahan...bahaye 2...huhuhu

THIRD- Korang nak tahu x, walaupun pohon semalu itu kecik je tetapi ia mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. ini bermakne wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah... Hanya Dia sahaja yang boleh menentukan perjalanan hidup kite dan sape yang temankan kite sepanjang hayat.....


LASTLY- Semalu ni akan kuncup pada waktu magrib atau senja... Ia menggambarkn bahawa korang (wanita), kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja....

Semalu sejenis tumbuhan yang kecil tetapi mempunyai makne tersirat di setiap pangkal hingga hingga ke pucuknye.... so harap kite (wanita) jadilah seorang yang tahu menjage harge diri n maruah.... bukan sahaja maruah diri tapi maruah orang yang kite sayang.... :)





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

4 Corat Coret:

miss atie said...

betul3x... hehe.. jadilah mcm semalu... hehe

SiKecilMirmO said...

ada bebenor jgk point2 tuh.. eheheee... yeahhh!! semalu lh kiter... hehe.. :)

yura said...

@miss atie hehehhehehehe meh jadi macam semalu ramai2

yura said...

@SiKecilMirmO hehehehehhe tau xpe

Copyright @ segala penulisan adalah hak milik cik zura