Tuesday, October 25, 2011

surga cinta


•.•´¯`•.• 10 NASIHAT UNTUK ORANG YANG BERCINTA •.•´¯`•.•


Dengarlah pesananan ini ~>

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.

2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja. Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.


~ Selamat Bercinta Sampai ke SYURGA ~

***p/s dapat artikel ni dari sahabat yang lain... saje je nak berkongsi sebagai renungan bersama..... xpe kan.....




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

cinta haty

satu hari nanti pasti kau tahu
mengapa jalan ini yg ku pilih
yg penting kini..
biarlah ia menjadi rahsia hati
antara aku dan Allah yg satu
CINTA ku hanya utk hati ini
bukan ku membenci
tapi ini adalah aku...
Aku mungkin nampak LEMAH tapi
aku TEGAS dlm mendalami dan menangani CINTA
AKU TETAP AKU
yg tiada siapa tahu apa dalam hatiku.....




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

lelaki vs perempuan




Perempuan..

senang dipujuk tapi susah memujuk,
senang moody tapi susah mengamok,
senang berleter tapi susah marah,
senang jatuh hati tapi susah nk mencintai,
senang menangis tapi susah menyakiti,
senang dimengerti tapi susah difahami..

Lelaki ..

susah utk difahami tapi senang memahami,
susah utk menyayangi tapi mudah mencintai,
susah utk memarahi tapi mudah menegur,
susah utk setia tapi mudah bertahan,
susah utk menangis tapi mudah tersentuh ..




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Wednesday, October 19, 2011

Cinta yang berlalu pergi



Pengalaman lepas mengajar aku erti menghargai setiap orang yang hadir di sisi aku... Kerana aku leka aku terlepas satu peluang untuk mecari sebahagian haty...

Pabila kita merenung jauh2... Adakah kita sedar dalam hidup kite sebenarnye Allah bagi kite peluang untuk kita berjumpa dengan orang yang betul2 kita sayang tetapi hanya sekali sahaja...Jika kita lalai menilai maka kita akan terus kehilanganya...

Seandainya kite leka kite akan kehilangannye selama-lamenye.... dalam masa yang sama kite tidak pernah tahu siapa gerangan walaupun kadang kala orang tersebut berada di depan mate kite... kerana terlalu mencari yang jauh kite x sedar kehadiran yang dekat......

Mungkin setelah segalanya berlalu pergi barulah kita akan mula sedar kehadirannye... Adakah kite berpeluang untuk mendapatkannya kembali??? Cinta yang telah pergi tidak mungkin akan berpatah balik... Dengan mudahnye kite melepaskan cinta yang bertandang di kala kite mencari2 cinta yang lain....

P/S**** Janganlah di sesali ape yang telah pergi... Jangan di tangisi apa yang sudah tiada... TETAPI.... Bangkitlah dan bina kembali apa yang telah hilang dan yang telah pergi...





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Tuesday, October 18, 2011

Pesan Pada diri




Pesan pada diri janganlah tersalah memberi hati..
Pada insan yang tidak sudi dan tak mengerti...
Kerana sekali kite memberi haty..
Selamenye die berada di haty..
Jika sekali kite di lukai..
Sampai mati akan tetap di ingati walaupun sudah di maafi...
Hati-hatilah jika ingin memberi haty..kerana ia adalah untuk insan yang tahu menghargai...
Begitulah tingginya nilai sekeping haty....

P/S*** haty yang terluka umpama besi bengkok walau di ketuk sukar kembali pada bentuk asalnye...





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Mengejar cinta

  


Kadang-kadang kita tidak sedar orang yang kita tidak peduli betul-betul menyayangi dan menghargai kita...

Kadang-kadang kita tidak sedar..kite terlampau sayangkan seseorang sedangkan kita sering di sakity...

Kadang-kadang kita sedar kita bukannya sempurna untuk menempatkan orang yang sangat-sangat sempurna dalam hidup kita.....kita bukanlah sape2 untuk orang yang menyayangi kte macam kite menyayangi die kerana...........kita hanyalah manusia biase...



P/S***Cinta seperti kupu-kupu, semakin di kejar semakin jauh tapi.... cinta hanya berharga jika di beri kepada kepada seseorang yang menghargainye....





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Senyuman haty..




Senyuman yang terukir dengan keikhlasan itu manis....namun manisnya tetap tidak mampu menawan hati sang semut perkasa...kerana......sang semut jua pandai berkira...

Senyuman manusia pula luar biase.. menyimpan seribu satu rahsia yang tidak terluah dengan kata-kata walaupun ia terlalu manis tidak terkira.... namun belum tentu dapat menggambarkan haty si empunya senyuman tersebut....

Begitu juga kalau kite tenung ke laut memandang keindahan alam... air yang cantik kebiruan dan penuh dengan ketenangan tetapi sedar tak kite bahawa hanya Allah sahaja yang tahu rahsia di dalamnya...... Begitu jugala dengan manusia.. Riang tawa pada luaran tapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia isi hatynye dan juga kehidupannye....


P/S*** senyuman itu sedekah.. senyuman juga boelh mengubati haty orang yang melihatnye walaupun tiada siape tahu isi hatynye...
     *** janganlah sesekali meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun sekadar senyuman 




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Monday, October 17, 2011

keindahan



1.Kecantikan seorang wanita terletak sejauh mana ia dapat menahan dan menjaga maruahnya, sementara kegagahan seorang lelaki terletak sejauh mana ia dapat mengawal marahnya.

2.Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia akan memperolehinya dengan berkahwin.

3.Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dngan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya.

4.Wanita menghadapi banyak permasaalahan; sebahagian diatasi dengan berkahwin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur.

5.Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita.

6.Jangan menyalahkan perasaan isteri kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami.

7.Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan untuk menyusahkan seorang lelaki.

8.Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami, dan apabila ia sudah memperolehinya, ia menginginkan segala-galanya.

9.Wanita sering memaafkan suatu pengkhianatan suaminya, tetapi dia tidak boleh melupakannya.

10.Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.

11.Sebelum kahwin, wanita hafal seluruh jawapan dan sesudah kahwin, ia hafal seluruh pertanyaan.

12.Barang siapa mengahwini wanita kerana hartanya, maka dia telah menjual kemerdekaannya.

13.Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.

14.Wanita lebih cepat menangis daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis.


!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Cinta hati..



Setiap manusia di dunia ini memerlukan teman dan cinta...Kita selalu mahukan seseorang yang perfect dalam hidup kita hingga kan kadang kala kita tidak sedar kehadiran seseorang di hadapan kita..tapi kita sering lupe ‘adakah kita perfect’ dan sape kita untuk mencari yang perfect..

Teringat kata-kata pujangga...Pabila kita hendak mencari cinta janganlah pandang pada kelebihan kerana mungkin hanya dengan satu kekurangan kita akan menjauhinye.. Janganla pula di nilai dengan kebaikkanya kerana satu kelemahannya kita akan membencinya.. Dan janganlah die di uji dengan ilmunye kerana pabila die buntu kita akan menyisihnya..

Jika inginkan seorang teman dan cinta sejaty terimalah die seadanya kerana die juga hanyalah manusia biase yang tidak pernah lekang melakukan kesilapan begitu juga kita. Sape kite untuk memiliki yang perfect sedangkan kite hanyalah manusia bese yang tak perfect...Allah jadikan manusia itu unik.....setiap kekurangan itu ader sebab di sebaliknya..


P/S*** Tidak perlu mencari yang perfect tetapi jadikan diri kita ni perfect terlebih dahulu dengan izinNya...




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Saturday, October 15, 2011

tukar template..

Tibe2 ari ni gatal tangan lak nak tukar2 template blog ni huhuhu....
pas2 x siap edit keje melambak nak wat ni...
so terpaksela aku biarkan blog ni berterabur wat seketika...
hehehehehehehe...
tggu la aku free aku edit blog ni semule ye....

!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!



Seorang wanita sanggup menyembunyikan rasa cintanya berpuluh tahun...
Namun sayangnye seorang wanita tidak mampu untuk menyembunyikan rasa cemburunye walaupun sesaat...


***em ye ke???




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

jika die jodohku..



Berdoalah jika die adalah jodohku... dekatkan la hatiku dengan si die...
Jika die bukan jodohku... jauhkan la hatiku dengan si die...
Jika itu suratan dariMu tabahkan la hatiku untuk mengharunginya....


Sebelum tiba waktunya untuk kita halal bersama si dia, tahanlah hatimu.
Tahanlah persaanmu...Jika perasaan mu tidak tertahan lagi, coretkanlah segala isi hatimu tentang cinta dan rindu... tentang doa..dan harapanmu padanya dalam penulisan.

Dan simpanlah warkah yang tidak beralamat itu sebaik mungkin... Apabila tiba saat kamu di satukan, maka serahkanlah sisi hatimu kepadanya..Dia pasti akan bahagia menerimanya, tetapi jika waktu itu belum tibe.......

Biarlah ia menjadi RAHSIA antara dirimu dan Sang Pencipta sahaja kerana kelak jika die bukan milikmu, bakarlah coretan itu bersama hilangnya wajah si die dari hatimu... walaupun sukar...

***Harap2 aku mampu lakukannye..amin...






!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Friday, October 14, 2011

suram.

"setiap manusia mahu dirinya di sayangi dan menyayangi"





entah la kenape tbe2 hati ni suram je macam cuace kat luar 2..
sedang otak n aty berfikir gerangan2 yang igin mengetuk aty ini..
serba salah rasenye..
bukan xnak trime sape2 kat aty ni..
sume orang nak dirinye di sayangi n di sayangi..
aty ni dah cube untuk membuke setiap kali ader yang sudi untuk mengetuk...
tapi apakan daya...
aku tak mampu lagi untuk menyembukan luke kat aty ni..
mmg aku sentiase tersenyum gembire tetapi aty ni sentiase menangis... 
bukan mengenangkan kisah yang lame...
tetapi luke masih lagi berdarah...
bukan tidak redha dengan setiap pe yang berlaku...
tapi aku tak mampu untuk menyembuhkan aty ni...
biarla ia berlalu pergi dengan sendri tanpa sebarang paksaan...
Maaf jika diri ini telah melukakan aty sesiapa.. bukan 2 yang aku dambakan..
Maafkan la diri ni..aku x sengaja melakukan semua ini...
Maafkan la diri ini....

****** sambil terigat seseorang yang cube mengetuk pintu haty... mybe die pun terluke ckit... 





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Monday, October 10, 2011

Persoalan demi persoalan





Nak di luahkan tak tahu pada siapa..
Nak meluahkan tak tahu ape yang nak di luahkan dan pe yang nak di ceritakan...
Nak berkongsi tak tahu ape yang nak di kongsikan..
Tapi aty ni terase berat sangat seperti tengah menahan beban yang amat berat...
Bagaimana cara untuk meluahkan rahsia hty yang tersimpan rapi..
Dan apakah rahsia hati tersebut...
Bagaimana untuk aku meluahkan setiap rase haty ini..


****Em...bile pk trauma ke aku ni...sejak kejadian 06/10/11 aku trauma sgt2..
em Ya Allah kuatkan la aty aku ni...
!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Jangan bersedih duhai hati





Jangan Bersedih

Jangan bersedih bile tiada sesiapa yang memahami diri kita.
Tapi sedihla bile kita tidak mahu untuk memahami orang lain..

Jangan sedih bile orang lain tidak mempercayai anda..
Tapi sedihla bile kite tidak percayakan diri kita sendiri.

Jangan sedih bile orang lain tidak memberi kesempatan kepada anda..
Tapi sedihla jika belum membuat ape2 persiapan unk diri sendiri

Jangan sedih bila orang tak hargai kita..
Tapi sedihla bile kita tak reti nak hargai orang lain..

Jangan sedih bile orang selalu mengkritik kite..
Tapi sedihla jika kita tak mahu untuk memperbaiki diri..

Jangan sedih jika kite selalu terjatuh..
Tapi sedihla jika kite tak mahu bangkit semula..

Jangan di sedihkan jika perjalanan hidup kite ni pahit getir..
Tapi sedihla kalo kite tak pernah belajar dari pengalaman...

INGATLAH....
Kunci setiap masalah selalu ada dalam diri kite bukan dari tempat lain...

*** ni dpat dari kwan aku..tapi bile aku bce aku terfikir mampu ke aku harungi setiap pe yang d tulis... Ya Allah kuatkan la aty hambamu ini....




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Sunday, October 09, 2011

kasih hingga ke akhir hayat

Video yang menyayat haty.. sedih n sayu ble mengenangkan kasih sayang yang utuh bersemi bersama orang tersayang....
cinta yang sejati hingga ke akhir hayat yang di dambakan oleh setiap insan termasuk aku....
kesetiaan..kejujuran..penghargaan...saling memahami walaupun tanpa melafazkan dengan kata2... saling memerlukan antara satu same lain.. 
inilah cinta sejati hingga ke akhir hayat... malas nak ulas panjang2..tengok la video ni...mesti akan mengusik hati anda...


!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

raye 2011

Bile dah raye n jumpa kawan2 yang bertahun2 tak jumpe mesti sume otak jadi mereng huhuhu.. aku pun ikut mereng skali... em walaupun dah habis rye baru aku nak post bende ni hehe.. terlambat la pulak.. tpi x pe...sume 2 memory terindah dalam kamus hidup aku.....


 Ngan kawan2 ms nak beraye umah dieorg..sempat amik gambar jap huhu


 Dapat gak la makan mee hailam mase ni padahal perut dah penuh macam nak meletup dah ni huhu...layan...........


 Kat trafic light pun sempt nak bergambr..pe la nak jadi ni huhuhu


 Mase ni malu gile bile kete sebelah tengokkan je... pape pun sempat bergambar lagi..huhu maklumlah setiap gambr ada kenangan huhu



 Sume muke dah kepenatan hahaha


 Ngantuk2 pun sempat nak posing...xpaham betul huhu


 Ni lak time raye pun masih ader kawan aku nak kwin huhu so sempat la merayap umah2 geng2 yang lain


 Terus amik gambr x heran pengantin kat pelamin huhu


 Nak balik pun sempat nak bergambar huhu

 Ni la kawan2 aku.... tapi ader gak yang x nak amik gambr hehe


 Masa raye pun ader gak kwan aku yang tunag..so layankan je la sambil2 leh raye skali kan2...

Ni la kawan2 aku yang sempat aku amik gambar... yang lain jumpe tp tak sempat nak amik gambar lak hahaha... pape pun korang mmg best n senget huhu

!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

SEGMEN HARIS KAITO : JOM TAMBAH FOLLOWER

Jom2 join nak tak??? Meh la join ramai2 ye...
meh la click




!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

kias cinta pasti terasa






Aku belajar melepaskan dirimu dari ruangan hatiku..

Aku belajar melepaskan untuk berbahagia atas kebahagiaanmu..
Aku juga berdoa agar aku di di permudahkan untuk menjauhi diriku darimu..
dan aku jua berdoa semoga aku bertemu dengan kebahagiaanku..
Sedari dulu aku bukan sesiapa di matamu..
Jadi aku mengharapkan jangan pernah untuk menjejaki diri ini lagi...
Kerana terlalu banyak luka yang telah kau tinggalkan..
Namun hanya satu je yang perlu kau tahu..
Kau tetap akan aku anggap sebagai sahabatku
Walaupun kita bukan lagi pasangan kekasih...


!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca

Jom Join segmen ni nak x???
kalo nak meh la click




Nama Blog : Luahan Rasa Seindah Bahasa

Nama Blogger : yura

tahun Mula Berblog : Bulan september 2011 ( baru je nak mule2 belajar

Jumlah Follower Masa Join segmen ni : 10 org je ( malu lak nak bagitahu huhu )

meh la Join sekali sape2 yang berminat nak tambah follower...
Tarikh tutup 10 oktober 2011



!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Saturday, October 08, 2011

Asmiranda Feat Dude - Bunga bunga cinta


Antara lagu yang aku suke..alunan muzik yang gemersik dan menenangkan hati.... jom dengar..




Tak pernah terlintas di benakku..
saat pertama kita bertemu..
sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah..
harum dan merekah..

tulus hatimu buka mataku
tegar jiwamu hapus raguku
memboncah di hati harapan yang suci
menyatukan janji

bunga-bunga cinta indah bersemi
di antara harap pinta padanya
tuhan tautkanlah cinta di hati
berpadu indah dalam mihrab cinta..

tulus hatimu buka mataku
 tegar jiwa mu hapus raguku
memboncah di hati harapan nan suci
menyatukan janji...

bunga-bunga cinta indah bersemi
di antara harap pinta padanya
tuhan tautkanlah cinta di hati
berpadu indah dalam mihrab cinta..

Tak pernah terlintas di benakku..
saat pertama kita bertemu..
sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah..
harum dan merekah..
memboncah di hati
harapan dan suci
dalam mihrab cinta





!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

cinta lagi..




Aku mencintainya tanpa melihat kata "SEMPURNA"..
Aku mencintainya dengan segala kesabaran dan keikhlasan hatiku..
Aku mencintainya dengan melihat agamanya, bukan fizikalnya..
Aku mencintainya dengan sebentuk cinta yang ku punya..
Aku mencintainya tanpa melebihi rasa cintaku padaNya..
Aku mencintainya dengan melihat segala kelebihan dan kekurangan yang ia miliki..

*** saje nak share ape yang telah aku bace...so x salah kan kalo untuk berkogsi....






!!Terima Kasih Sebab Sudi Baca....Jangan Lupe Komen Dan Like ye!!

Copyright @ segala penulisan adalah hak milik cik zura